۞ Potřeby pro zavilé ZAVAŘOVAČE:
www.ezavarovani.cz
Tak jsem se pustil do okurek!
26.7. 2012 kolem jedné ráno
před…
a po…
Podle legendárního (ztraceného a znovunalezeného) receptu Luďka Dolejšího.
۞ Nakládané okurky – verze Legendary C
Na 750 ml zavařovací lahev
kopr, cibule, mrkev, křen
1/2 lžičky hořčičných semínek
2 kuličky nového koření
3 kuličky černého pepře
1 bobkový list
1 hřebíček
4 ks sacharinu
1 lžičku cukru
1/2 lžičky soli
naskládat okurky, zalít 100 ml octa
dolít vodou (převařenou)
zavíčkovat a sterilovat
۞ Nejlepší chutney co znám…
Recept na skvělý chutney,
jak ho dělá teta Jaruška na Proseku.
1 kg nezralých zelených rajčat
1/4 kg jablek
1/4 kg cibule
menší čerstvý zázvor
česnek (dle chuti, minimálně 3 stroužky)
feferonka nebo chilli
1/4 kg cukru
2 dl octa
1 čajová lžička soli
1 čajová lžička mletého pepře
1 čajová lžička mletého nového koření
1 čajová lžička mletého zázvoru
(Kdo má rád hrozinky, může je přidat. Zkoušel jsem a je to velmi zajímavé.)
Cibuli a oloupaná jablka nakrájíme na kostičky, čerstvý zázvor nastrouháme, zbytek smícháme v octu. Zeleninu zastříkneme vodou a cca 30 min pomalu dusíme. Přidáme octovou zálivku a na mírném plameni vaříme, až směs zesklovatí a zhoustne.
Horké chutney naplníme do pečlivě vymytých a zahřátých menších skleniček až po okraj, otočíme vzhůru nohama a necháme vychladnout do druhého dne.
V lednici vydrží poměrně dlouho, vespodu mírně zčernalá víčka nejsou závadou!
Naprosto dokonalé k masu místo kečupu či hořčice…
Nechat nejméně měsíc uležet.
Dobrou chuť!
6.5.2012 Tak jsem se do toho pustil, sice ze zralých rajčat, ale i tak myslím, že bude parádní…
7.7.2012 Je opravdu skvělé!
۞ Marmeláda ze sevillských pomerančů
Recept je převzat z dolcevita.blog.cz
(Zakonzervované slunce a sytá barva a vůně pomerančů projasní i naprosto šedý zimní den. Budete mít potěšení ze vstávání a snídaně všedního dne se stane svátečním okamžikem). To vše vám tento recept slibuje, ale je k tomu potřeba jedna maličkost. Musíte mít rádi pomerančovou zavařeninu 🙂
-
1 a ½ kg sevillských pomerančů
-
2 citróny
-
vložíme do hrnce s 2 a ½ litrem vody a vaříme 3 hodiny
-
dále budeme potřebovat 3 kg cukru
Pomeranče i citróny necháme vcelku, ale před vařením pořádně omyjeme jejich kůru. Po třech hodinách vaření v hrnci s 2 a ½ litrem vody pomeranče vyjmeme a nakrájíme na čtvrtky. Oddělíme dužinu od kůry. Dužinu dáme do čistého kastrolu, zalijeme 2 naběračkami vody, ve které se pomeranče vařily a povaříme 10 minut. Mezi tím si nakrájíme pomerančovou kůru na tenké nudličky. Citrónovou kůru vyhodíme. Kůru vrátíme do zbylé pomerančové vody, ve které jsme vařily pomeranče. Připravíme si cedník s malými otvory (nebo ho vyložíme tkaninou) a nalijeme do něj povařenou a vychlazenou dužinu. Propasírujeme do poslední kapky a tuto jemnou pomerančovou dřeň vmícháme do hrnce s pomerančovou vodou a kůrou. Necháme odstát přes noc a nezapomeneme přikrýt hrnec pokličkou a nechat na chladnějším místě. Příští den znovu zahřejeme, přidáme 3 kg cukru a mírným varem necháme na kamnech probublávat 3 hodiny. Horkou zavařeninu lijeme do parádních zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a obrátíme víčkem dolů do doby, než vychladne. Tato marmeláda se dá vyrobit i z mandarinek! Neseženete-li sevillské pomeranče, vezměte za vděk i těmi ostatními. Před samotným sléváním marmelády do skleniček zkuste přidat kapku whisky nebo pomerančového likéru. I když to neuděláte, pomerančová marmeláda tím nikterak neutrpí. Je výtečná a honosí se báječnou a plnou chutí. Tento staroanglický recept na zavařeninu již po staletí nevyšel z módy. Ač vypadá procedura přípravy komplikovaně, výsledek dokáže nadchnout. Je dobré vědět, že tato pikantní zavařenina má daleko širší uplatnění a mazat ji jen na ranní pečivo by byl počin bez fantazie. Své uplatnění najde i při vaření. Můžete jí ochutit grilovací marinádu na ryby nebo použít pro zvýraznění chuti omáčky. Určitě ji pro nějaký budoucí recept zde použiji. Když nebudete vědět jak zahnat zimní nudu, zkuste si ji doma navařit. Sezóna pomerančů je v plném proudu.
Celý recept i s pokračováním najdete
ZDE
yummy yummy…