Honza Volt

Honza Volt

Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme. R. Feynman

Honza Volt
  • recepty
    • bezmasé (nebo skoro :)
      • ۞ brambory zapečené se slaninou a černými olivami
      • ۞ lilkové placičky s petrželkou, česnekem a parmezánem, zapečené s mozzarellou
      • ۞ gratinovaný květák podle Lídy
    • maso
      • hovězí a telecí
        • ۞ mleté balkánské frikadely
        • ۞ sicilské masové koule
      • jehněčí maso
        • ۞ kleftiko – řecké jehněčí po zbojnicku
      • vepřové
        • ۞ Panpánkovy kotletky alá Gordon Ramsay
        • ۞ toskánská vepřová pečeně na červeném víně s bramborem
        • ۞ vepřová panenka marinovaná v petrželce a česneku s bylinkovým máslem
        • ۞ porc à la moutarde dijonnaise – vepřová (à la) Haisová
    • těstoviny
      • těstoviny Valpenne
      • spaghetti s vepřovou panenkou a omáčkou z červeného vína
      • těstoviny s omáčkou z opečených paprik
    • ryby a mořské potvory
      • ۞ sulcovaný kapr
      • ۞ halászlé
    • polévky
      • ۞ mexické posolé
      • ۞ halászlé
    • saláty
      • ۞ bramborový salát s jablky a křenem
    • sladké mňamky
    • nápoje
      • Big Lebowski
    • zavařování
    • kvašení
    • Kulinářská s.r.o.
      • 2020
      • 2014
      • 2013
  • matika a fyzika
    • matika
      • tajemná čísla
      • zajímavé problémy
      • pi on the sky
    • fyzika
      • elektromotorek
      • lodě
      • výroba hudebních nástrojů
    • matfyzjokes
  • šachy
    • retrográdní analýza
    • monochromatické úlohy
    • neobvyklé úlohy
    • z partií mistrů
    • Samuel Loyd
    • galerie výstřižků
    • nastavení šachového diagramu
  • hudba
    • muzikál Ludvík
    • oratorium O Světostroji
    • Pekelnej Škvár
    • Židle v kruhu
      • CD – Židle v kruhu
      • záznam představení – divadlo Broadway Praha
    • černá a bílá
  • GEVO
    • hlášky od maturit
  • pelmel
    • matfyzjokes
    • pár vtipů
    • slavné citáty
    • přísloví vědecky
    • Jihoměstský leguán!
  • fotky
    • …z mého života
    • 220v
  • zajímavé stránky
    • recepty
    • matika a fyzika
    • šachy
    • hudba
    • praktické

۞ halászlé

۞ Maďarská rybí polévka halászlé

Poměrně rozsáhlý článek

najdete zde

a taky tady

 

Nejlíp ho ale stejně dělá Slávek Čmolík!

Tad je jeho recept:

HALÁSZLÉ maďarská rybí polévka pro Honzu

Ingredience (základní recept):

-kapr cca 3 kg

-páteře a zbytky jiných sladkovodních ryb (není nutné, ale polévka má lepší chuť) –

                                      pro neortodoxní  kuchaře někdy improvizuji se skelety lososa

-1 velká cibule

-pepř celý, bobkový list, nové koření, paprika sladká, paprika pálivá, sůl

-rajčatové pyré nebo zralé rajče

-olej nebo sádlo

-zelená paprika

Nejdříve naporcuji rybu na řízky nebo na podkovy (cca polovinu z nich použiji na vývar), naporcované řízky osolím a nechám odležet.

Připravím si zbývající část ryby na vývar (zadní ploutev a kapří hlavu, u které odstraním žábry a oči).

V hrnci rozehřeji olej nebo sádlo, na takto rozpáleném tuku zesklovatím jednu velkou cibuli, poté vložím černý pepř, nové koření (3-4 kuličky), bobkový list a snížím teplotu hořáku. Pak přidám dvě vrchovaté polévkové lžíce sladké MAĎARSKÉ papriky a nechám spojit s tukem.

Do hrnce přidám cca 1 litr vody (dle velikosti hrnce), rozkrájené zralé rajče nebo rajčatové pyré a osolím. Vložím zbývající část ryby na vývar (tj. zadní ploutev a hlavu) a polovinu připravených řízků. Vývar vařím na mírném plameni cca 1 hod (průběžně dolévám vodu).

Z hotového vývaru vyjmu řízky a hlavu. Vývar scedím přes jemné síto a propasíruji zbytky kapra a cibule. Řízky po vychladnutí oberu od kostí a přidám do vývaru. Vývar přivedu do varu a uvařím v něm připravené a osolené syrové kapří řízky cca 20 min. (dle jejich velikosti).

Před servírováním dosypu do polévky špetku pálivé papriky.  Na talíř (Maďaři do kotlíku) přidám zelenou papriku nakrájenou na kolečka.

Toto je základní recept.

 

HALÁSZLÉ se může připravit variantně :

se smetanou (malým množstvím) a citronem

s kysanou smetanou

s  nudlemi, atd.

Přeji při vaření trpělivost a dobrou chuť!

     Slávek           

Powered by WordPress | theme SG Window