Honza Volt

Honza Volt

Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme. R. Feynman

Honza Volt
  • recepty
    • bezmasé (nebo skoro :)
      • ۞ brambory zapečené se slaninou a černými olivami
      • ۞ lilkové placičky s petrželkou, česnekem a parmezánem, zapečené s mozzarellou
      • ۞ gratinovaný květák podle Lídy
    • maso
      • hovězí a telecí
        • ۞ mleté balkánské frikadely
        • ۞ sicilské masové koule
      • jehněčí maso
        • ۞ kleftiko – řecké jehněčí po zbojnicku
      • vepřové
        • ۞ Panpánkovy kotletky alá Gordon Ramsay
        • ۞ toskánská vepřová pečeně na červeném víně s bramborem
        • ۞ vepřová panenka marinovaná v petrželce a česneku s bylinkovým máslem
        • ۞ porc à la moutarde dijonnaise – vepřová (à la) Haisová
    • těstoviny
      • těstoviny Valpenne
      • spaghetti s vepřovou panenkou a omáčkou z červeného vína
      • těstoviny s omáčkou z opečených paprik
    • ryby a mořské potvory
      • ۞ sulcovaný kapr
      • ۞ halászlé
    • polévky
      • ۞ mexické posolé
      • ۞ halászlé
    • saláty
      • ۞ bramborový salát s jablky a křenem
    • sladké mňamky
    • nápoje
      • Big Lebowski
    • zavařování
    • kvašení
    • Kulinářská s.r.o.
      • 2020
      • 2014
      • 2013
  • matika a fyzika
    • matika
      • tajemná čísla
      • zajímavé problémy
      • pi on the sky
    • fyzika
      • elektromotorek
      • lodě
      • výroba hudebních nástrojů
    • matfyzjokes
  • šachy
    • retrográdní analýza
    • monochromatické úlohy
    • neobvyklé úlohy
    • z partií mistrů
    • Samuel Loyd
    • galerie výstřižků
    • nastavení šachového diagramu
  • hudba
    • muzikál Ludvík
    • oratorium O Světostroji
    • Pekelnej Škvár
    • Židle v kruhu
      • CD – Židle v kruhu
      • záznam představení – divadlo Broadway Praha
    • černá a bílá
  • GEVO
    • hlášky od maturit
  • pelmel
    • matfyzjokes
    • pár vtipů
    • slavné citáty
    • přísloví vědecky
    • Jihoměstský leguán!
  • fotky
    • …z mého života
    • 220v
  • zajímavé stránky
    • recepty
    • matika a fyzika
    • šachy
    • hudba
    • praktické

۞ toskánská vepřová pečeně na červeném víně s bramborem

 

 

4 porce

 

600 g vepřové pečeně

4 stroužky česneku

hrst čerstvého rozmarýnu

sůl

pepř

olivový olej extra panický

0,5 l dobrého červeného vína

800 g brambor

 

Stroužky oloupaného česneku nasekáme najemno a smícháme se solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem. Do masa na pečeni uděláme nožem z obou stran poměrně hluboké zářezy, do kterých důkladně vetřeme aromatickou směs. Zbytkem směsi potřeme maso i na povrchu. Takto připravenou pečeni rychle osmahneme na pánvi na rozpáleném olivovém oleji ze všech stran a ihned sundáme z pánve.

Oloupané, omyté a osušené nové brambory nakrájíme na stejně velké stroužky a vyložíme jimi dno na pekáče. Pokapeme olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem. Na vrstvu brambor položíme připravenou orestovanou pečeni a dáme péct do trouby rozehřáté na cca 180 – 200 °C
na dobu 45 – 60 minut. Maso i brambory během pečení občas podléváme směsí vína, vody a olivového oleje, aby se nevysušilo.

Pečeni podáváme nakrájenou na tenké plátky, politou šťávou a s bramborami.

 

Čekankový salát s jogurtovým dresinkem

 

500 g bílé čekanky

500 g kvalitního bílého jogurtu

25 g olivového oleje extra panického

1 svazek pažitky

pepř

sůl

 

Čekanku omyjeme, osušíme a nakrájíme na středně velké kousky. Jogurt, olivový olej, sůl, pepř a sekanou pažitku smícháme v chutný dresink.

 

 

.

Powered by WordPress | theme SG Window