Honza Volt

Honza Volt

Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme. R. Feynman

Honza Volt
  • recepty
    • bezmasé (nebo skoro :)
      • ۞ brambory zapečené se slaninou a černými olivami
      • ۞ lilkové placičky s petrželkou, česnekem a parmezánem, zapečené s mozzarellou
      • ۞ gratinovaný květák podle Lídy
    • maso
      • hovězí a telecí
        • ۞ mleté balkánské frikadely
        • ۞ sicilské masové koule
      • jehněčí maso
        • ۞ kleftiko – řecké jehněčí po zbojnicku
      • vepřové
        • ۞ Panpánkovy kotletky alá Gordon Ramsay
        • ۞ toskánská vepřová pečeně na červeném víně s bramborem
        • ۞ vepřová panenka marinovaná v petrželce a česneku s bylinkovým máslem
        • ۞ porc à la moutarde dijonnaise – vepřová (à la) Haisová
    • těstoviny
      • těstoviny Valpenne
      • spaghetti s vepřovou panenkou a omáčkou z červeného vína
      • těstoviny s omáčkou z opečených paprik
    • ryby a mořské potvory
      • ۞ sulcovaný kapr
      • ۞ halászlé
    • polévky
      • ۞ mexické posolé
      • ۞ halászlé
    • saláty
      • ۞ bramborový salát s jablky a křenem
    • sladké mňamky
    • nápoje
      • Big Lebowski
    • zavařování
    • kvašení
    • Kulinářská s.r.o.
      • 2020
      • 2014
      • 2013
  • matika a fyzika
    • matika
      • tajemná čísla
      • zajímavé problémy
      • pi on the sky
    • fyzika
      • elektromotorek
      • lodě
      • výroba hudebních nástrojů
    • matfyzjokes
  • šachy
    • retrográdní analýza
    • monochromatické úlohy
    • neobvyklé úlohy
    • z partií mistrů
    • Samuel Loyd
    • galerie výstřižků
    • nastavení šachového diagramu
  • hudba
    • muzikál Ludvík
    • oratorium O Světostroji
    • Pekelnej Škvár
    • Židle v kruhu
      • CD – Židle v kruhu
      • záznam představení – divadlo Broadway Praha
    • černá a bílá
  • GEVO
    • hlášky od maturit
  • pelmel
    • matfyzjokes
    • pár vtipů
    • slavné citáty
    • přísloví vědecky
    • Jihoměstský leguán!
  • fotky
    • …z mého života
    • 220v
  • zajímavé stránky
    • recepty
    • matika a fyzika
    • šachy
    • hudba
    • praktické

۞ sulcovaný kapr

superprvotřídní recept od Blanky Haisové

(…tak todlenc je teda fakt božská Manna manna tap tý ta dada…škoda, že Vánoce jsou jen jednou do roka!)

omyté porce kapra
mrkev
celer
petržel
civule
nové koření
pepř celý
bobkový list
sůl
ocet
želatina

Příprava:
Zeleninu ( vcelku) a koření uvaříme do poloměkka, do vývaru dáváme postupně vařit porce kapra (před vložením ryb vývar ochutnáme, trochu dochutíme). Vařené maso klademe na mísy a můžeme je zdobit nakrájenou vařenou zeleninou. Hotový vývar necháme trochu zchladnout, přecedíme a přidáme namočenou želatinu ( cca 20g na 1/5l vývaru ). Opět zahříváme až na “ první bublinku“. Jak se objeví, stahneme z plotny, necháme trošku zchladnout a opatrně nelijeme na porce ryb, až budou celé zakryté. Necháme v chladu ztvrdnout. Asi 3-4  hodiny. Pokud by rosol neztuhl ani do druhého dne, vše slijeme, přidáme ještě jeden pytlik želatiny a znovu zahřejeme na první bublinku, vrátíme na ryby a čekáme.

Modrou chuť!

 

Powered by WordPress | theme SG Window