Suroviny na 4 porce:
600 g vepřové panenky
2 cibule
3 stroužky česneku
olivový olej extra panický
hrst sušených rajčat
hrst solených kaparů
hrst černých oliv
250 ml dobrého červeného vína
500 g kvalitních špaget
500 g passata di pomodoro (rajčatový protlak)
75 g sýra pecorino nebo grana padano
sůl, pepř
čerstvý tymián
1. Vepřovou panenku očistíme, nakrájíme ne drobné kostky a naložíme nejméně na hodinu do směsi olivového oleje, soli, pepře a tymiánu.
2. Cibuli a česnek nasekáme najemno a orestujeme spolu s kostkami vepřové panenky na olivovém oleji.
3. Sušená rajčata a olivy nakrájíme najemno a přidáme do pánve.
4. Solené kapary propláchneme vodou,a bychom je zbavili přebytečné soli, a přidáme je do pánve.
5. Směs zalijeme červeným vínem a povaříme asi 15 minut, než se alkohol vypaří.
6. Přidáme rajčatový protlak a ne velmi mírném ohni necháme probublávat alespoň hodinu, občas podléváme vodou.
7. Špagety uvaříme v osolené vodě al dente, scezené přidáme do omáčky a dobře promícháme.
8. Naservírovaný pokrm posypeme nastrouhaným sýrem a zakápneme olivovým olejem.