Honza Volt

Honza Volt

Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme. R. Feynman

Honza Volt
  • recepty
    • bezmasé (nebo skoro :)
      • ۞ brambory zapečené se slaninou a černými olivami
      • ۞ lilkové placičky s petrželkou, česnekem a parmezánem, zapečené s mozzarellou
      • ۞ gratinovaný květák podle Lídy
    • maso
      • hovězí a telecí
        • ۞ mleté balkánské frikadely
        • ۞ sicilské masové koule
      • jehněčí maso
        • ۞ kleftiko – řecké jehněčí po zbojnicku
      • vepřové
        • ۞ Panpánkovy kotletky alá Gordon Ramsay
        • ۞ toskánská vepřová pečeně na červeném víně s bramborem
        • ۞ vepřová panenka marinovaná v petrželce a česneku s bylinkovým máslem
        • ۞ porc à la moutarde dijonnaise – vepřová (à la) Haisová
    • těstoviny
      • těstoviny Valpenne
      • spaghetti s vepřovou panenkou a omáčkou z červeného vína
      • těstoviny s omáčkou z opečených paprik
    • ryby a mořské potvory
      • ۞ sulcovaný kapr
      • ۞ halászlé
    • polévky
      • ۞ mexické posolé
      • ۞ halászlé
    • saláty
      • ۞ bramborový salát s jablky a křenem
    • sladké mňamky
    • nápoje
      • Big Lebowski
    • zavařování
    • kvašení
    • Kulinářská s.r.o.
      • 2020
      • 2014
      • 2013
  • matika a fyzika
    • matika
      • tajemná čísla
      • zajímavé problémy
      • pi on the sky
    • fyzika
      • elektromotorek
      • lodě
      • výroba hudebních nástrojů
    • matfyzjokes
  • šachy
    • retrográdní analýza
    • monochromatické úlohy
    • neobvyklé úlohy
    • z partií mistrů
    • Samuel Loyd
    • galerie výstřižků
    • nastavení šachového diagramu
  • hudba
    • muzikál Ludvík
    • oratorium O Světostroji
    • Pekelnej Škvár
    • Židle v kruhu
      • CD – Židle v kruhu
      • záznam představení – divadlo Broadway Praha
    • černá a bílá
  • GEVO
    • hlášky od maturit
  • pelmel
    • matfyzjokes
    • pár vtipů
    • slavné citáty
    • přísloví vědecky
    • Jihoměstský leguán!
  • fotky
    • …z mého života
    • 220v
  • zajímavé stránky
    • recepty
    • matika a fyzika
    • šachy
    • hudba
    • praktické

۞ sicilské masové koule

na 4 porce:

500g mletého masa (ideálně telecí)
2 malé cibule
hrstka petrželkové nati
100g jemně strouhaného pecorina
3 hrsti strouhanky (+trochu na obalení)
2 vejce
700g passaty (italský rajčatový protlak)
500g špaget nebo jiných dlouhých těstovin
na špičku nože muškátového oříšku, špetka oregana
olivový olej, sůl, pepř

1. Nasekejte nadrobno petrželku a 2 cibule.
2. Polovinu cibule a petrželku dejte do středně velké mísy, přidejte mleté maso, pecorino, strouhanku, vejce a muškátový oříšek, osolte a opepřete. Dobře promíchejte a tvořte v namočené dlani koule velikosti vlašského ořechu, které nakonec zlehka obalte ve zbylé strouhance.
3. V pánvi rozpalte asi 1cm vysokou vrstvu olivového oleje a při střední teplotě krátce osmahněte ze všech stran postupně všechny masové koule. Odkládejte na talíř vyložený savým papírem. Použitý olej slijte.
4. Ve větší pánvi nechte na olivovém oleji zesklovatět zbytek cibule (je-li jemně nasekaná, bude to trvat jen chvilku) a přidejte protlak. Po pár minutách přidejte koule, špetku sušeného oregana a nechte probublávat pod pokličkou při velmi mírné teplotě 2-3hodiny. Nezapomínejte omáčku průběžně kontrolovat a podlévat trochou vody vždy, když je potřeba. Pokud byste tolik času neměli, stačí i hodina – omáčka jen bude méně silná.
5. Na závěr zlehka promíchejte s uvařenými těstovinami a podávejte posypané pecorinem.

 

۞  9. ledna 2012 prošel kolega Jarda Solfronk              

těžkým soukolím náročného konkursu na uvolněné místo kuchaře – specialistu v naší Kulinářské s.r.o.

za Aničku Dušičku Tomáškovou odejivší na dovolenou.

Mateřskou.

Zkoušku složil na výbornou tímto skvělým receptem:

To byla událost roku 2012, výsledek byl naprosto báječný, blahopřejeme! Jardo, vítej mezi vyvolenými!

 

 

Powered by WordPress | theme SG Window