Honza Volt

Honza Volt

Fyzika je jako sex, může přinést praktické výsledky, ale to není důvod, proč to děláme. R. Feynman

Honza Volt
  • recepty
    • bezmasé (nebo skoro :)
      • ۞ brambory zapečené se slaninou a černými olivami
      • ۞ lilkové placičky s petrželkou, česnekem a parmezánem, zapečené s mozzarellou
      • ۞ gratinovaný květák podle Lídy
    • maso
      • hovězí a telecí
        • ۞ mleté balkánské frikadely
        • ۞ sicilské masové koule
      • jehněčí maso
        • ۞ kleftiko – řecké jehněčí po zbojnicku
      • vepřové
        • ۞ Panpánkovy kotletky alá Gordon Ramsay
        • ۞ toskánská vepřová pečeně na červeném víně s bramborem
        • ۞ vepřová panenka marinovaná v petrželce a česneku s bylinkovým máslem
        • ۞ porc à la moutarde dijonnaise – vepřová (à la) Haisová
    • těstoviny
      • těstoviny Valpenne
      • spaghetti s vepřovou panenkou a omáčkou z červeného vína
      • těstoviny s omáčkou z opečených paprik
    • ryby a mořské potvory
      • ۞ sulcovaný kapr
      • ۞ halászlé
    • polévky
      • ۞ mexické posolé
      • ۞ halászlé
    • saláty
      • ۞ bramborový salát s jablky a křenem
    • sladké mňamky
    • nápoje
      • Big Lebowski
    • zavařování
    • kvašení
    • Kulinářská s.r.o.
      • 2020
      • 2014
      • 2013
  • matika a fyzika
    • matika
      • tajemná čísla
      • zajímavé problémy
      • pi on the sky
    • fyzika
      • elektromotorek
      • lodě
      • výroba hudebních nástrojů
    • matfyzjokes
  • šachy
    • retrográdní analýza
    • monochromatické úlohy
    • neobvyklé úlohy
    • z partií mistrů
    • Samuel Loyd
    • galerie výstřižků
    • nastavení šachového diagramu
  • hudba
    • muzikál Ludvík
    • oratorium O Světostroji
    • Pekelnej Škvár
    • Židle v kruhu
      • CD – Židle v kruhu
      • záznam představení – divadlo Broadway Praha
    • černá a bílá
  • GEVO
    • hlášky od maturit
  • pelmel
    • matfyzjokes
    • pár vtipů
    • slavné citáty
    • přísloví vědecky
    • Jihoměstský leguán!
  • fotky
    • …z mého života
    • 220v
  • zajímavé stránky
    • recepty
    • matika a fyzika
    • šachy
    • hudba
    • praktické

۞ lilkové placičky s petrželkou, česnekem a parmezánem, zapečené s mozzarellou

 

4 porce

asi 900 g lilků

1/3 šálku strouhanky, mírně opražené

3 lžíce velmi jemně nasekané petrželky

2 stroužky česneku, oloupané a velmi jemně nasekané

1 vejce

3 lžíce čerstvě nastrouhaného sýru parmigiano-reggiano

sůl

čerstvě mletý černý pepř

rostlinný olej

mouka

máslo

mozzarella di bufala

 

  1. Předehřejeme troubu na 220 °C.
  2. Jakmile je trouba horká, omyjeme lilky, aniž bychom je nějak upravovali. Vložíme je
    do horní části trouby a na nejnižší přihrádku postavíme pekáč, do kterého se zachytí tekutina, kterou lilky pustí.
  3. Lilky opečeme doměka, což zjistíme, když je párátkem bez odporu propíchneme. Mělo by to trval asi 40 minut.
  4. Vyjmeme lilky z trouby, a jakmile dostatečně vychladnou, oloupeme je a pokrájíme na několik větších kusů. Vložíme je do cedníku na těstoviny postaveného nad talířem. Z lilků by měla vytéci většina tekutiny; tento proces trvá asi 15 minut.
  5. Lilky velmi jemně nasekáme a smícháme v míse se strouhankou, petrželkou, česnekem, vajíčkem, nastrouhaným parmezánem, solí a pepřem. Důkladně vše promícháme, aby se jednotlivé ingredience stejnoměrně spojily. Směs ochutnáme a v případě potřeby dosolíme a dopepříme. Ze směsi rukou tvoříme placičky o průměru asi 5 cm a tloušťce asi 1,2 cm a pokládáme je na pracovní pult nebo mísu.
  6. Do pánve na smažení nalijeme 1,2 cm vysokou vrstvu rostlinného oleje a postavíme ji
    na prudký plamen. Když je olej rozpálený, obalíme placičky po obou stranách v mouce a vhodíme je do pánve. Jakmile se po jedné straně utvoří pěkná tmavá kůrka, otočíme je a osmažíme i z druhé strany. Pak placičky přemístíme děrovanou lžící na drátěný stojánek nebo talíř vyložený papírovými ubrousky.
  7. Opět předehřejeme troubu na 220 °C.
  8. Vezmeme zapékací mísu, do které se vejdou všechny placičky, aniž by se překrývaly, vymažeme ji máslem a rozložíme v ní placičky. Na každou placičku položíme plátek mozzarelly.
  9. Vložíme zapékací nádobu do horní části předehřáté trouby. Jakmile se mozzarella rozpustí, vyjmeme zapékací nádobu z trouby a ihned podáváme.
Powered by WordPress | theme SG Window