4 porce
600 g vepřové pečeně
4 stroužky česneku
hrst čerstvého rozmarýnu
sůl
pepř
olivový olej extra panický
0,5 l dobrého červeného vína
800 g brambor
Stroužky oloupaného česneku nasekáme najemno a smícháme se solí, pepřem a nasekaným rozmarýnem. Do masa na pečeni uděláme nožem z obou stran poměrně hluboké zářezy, do kterých důkladně vetřeme aromatickou směs. Zbytkem směsi potřeme maso i na povrchu. Takto připravenou pečeni rychle osmahneme na pánvi na rozpáleném olivovém oleji ze všech stran a ihned sundáme z pánve.
Oloupané, omyté a osušené nové brambory nakrájíme na stejně velké stroužky a vyložíme jimi dno na pekáče. Pokapeme olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem. Na vrstvu brambor položíme připravenou orestovanou pečeni a dáme péct do trouby rozehřáté na cca 180 – 200 °C
na dobu 45 – 60 minut. Maso i brambory během pečení občas podléváme směsí vína, vody a olivového oleje, aby se nevysušilo.
Pečeni podáváme nakrájenou na tenké plátky, politou šťávou a s bramborami.
Čekankový salát s jogurtovým dresinkem
500 g bílé čekanky
500 g kvalitního bílého jogurtu
25 g olivového oleje extra panického
1 svazek pažitky
pepř
sůl
Čekanku omyjeme, osušíme a nakrájíme na středně velké kousky. Jogurt, olivový olej, sůl, pepř a sekanou pažitku smícháme v chutný dresink.
.