۞ Těstoviny s omáčkou z opečených červených a žlutých paprik s česnekem a bazalkou
4 porce:
3 masité papriky (2 červené a 1 žlutá nebo naopak)
16 – 20 čerstvých lístků bazalky
2 lžíce olivového oleje extra panického
4 oloupané stroužky česneku
sůl
pepř
2 lžíce másla
2/3 šálku čerstvě nastrouhaného sýra parmigiano-reggiano
500 g těstovin
- Papriky omyjeme ve studené vodě a podélně je rozkrojíme. Odstraníme jádřince a semínka. Škrabkou na brambory je oloupeme. Podélně je rozkrájíme na proužky široké asi 1 cm a pak je zkrátíme překrojením na poloviny.
- Pod studenou tekoucí vodou omyjeme lístky bazalky a měkkou utěrkou nebo papírovým ubrouskem je utřeme dosucha. Větší lístky roztrháme na několik kusů.
- Vezmeme větší pánev na smažení, do které se pohodlně vejdou všechny papriky. Dáme do ní olivový olej a česnek a na středním plameni smažíme česnek, dokud nemá oříškově hnědou barvu. Pak ho vyjmeme a vyhodíme.
- Přidáme papriky a na vyšším plameni je za stálého míchání dusíme. Papriky jsou hotové, když jsou měkké, ne však rozbředl0. Přidáme přiměřenou dávku soli a pepře a sejmeme pánev ze sporáku. Omáčku mírně prohřejeme před promícháním s těstovinami.
- Když se už chystáme scedit těstoviny, dáme do hrnečku rozpustit na mírném plameni máslo. Mělo by být tekuté, ale nemělo by prskat.
- Smícháme uvařené a scezené těstoviny s obsahem pánve na smažení, přidáme rozpuštěné máslo, nastrouhaný parmezán a bazalku a důkladně vše promícháme.
- Hotový pokrm ihned podáváme s nastrouhaným parmezánem ve zvláštní misce.