۞ Řezy Šalamoun s kokosem
(1 sklenka = 2 dl)
kostku másla rozpustit, přidat 2 sklenky pískového cukru, 1 sklenku vlažné vody, 3 lžíce kakaa – 1 sklenku smíchané hmoty oddělit
do zbytku se přidá: 2 sklenky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 4 vejce
smíchat, vlít do formy (pekáče) vymazané a vysypané
po upečení nalít na horký moučník oddělenou sklenku hmoty a posypat kokosem nebo ořechy
۞ Koňaková bábovka
báječný recept od naší milé šlovenské těty Lenky Vojtekové
Ingrediencie:
5 ks vajec (žĺtky a bielky zvlášť)
250 g práškového cukru
3 ks vanilkového cukru
250 ml vaječného koňaku
250 ml oleja
125 g polohrubej múky
125 g škrobovej múčky
1 ks prášok do pečiva
2-3 PL kakaa
trocha tuku a múky na vymastenie a vysypanie formy (ja používam maslo a krupicu )
trocha práškového cukru na posypanie hotovej bábovky
Postup:
• Žĺtky s práškovým cukrom vymiešame
• Pridáme vaječný koňak a olej
• Zmiešame múku, škrobovú múčku a prášok do pečiva a pridáme do cesta
• Z bielkov a 2 vanilkových cukrov ušľaháme tuhý sneh a zľahka zamiešame do cesta
• Cca 2/3 cesta vylejeme do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy
• Do zvyšnej 1/3 cesta pridáme kakao a 1 vanilkový cukor a dobre premiešame
• Kakaové cesto prilejeme do formy (rovnomerne)
• Pečieme vo vyhriatej rúre cca 1 hod. pri teplote 170oC
• Vychladnutú bábovku vyklopíme z formy a posypeme práškovým cukrom
۞ Meruňkový koláč (velmi snadný)
převzato z http://recepty.vareni.cz/snadny-merunkovy-kolac/
Ingredience:
1 talíř půlených meruňek
tuk na vymazání pekáče
na těsto:
1/4 l šlehačka
1 balíček kypřící prášek
1/4 l cukr krupice
3 ks vejce
1/2 l hladká mouka
na drobenku:
100 g hrubá mouka
60 g cukr moučka
60 g máslo
podle potřeby:
mandlové plátky
strouhaný kokos na vysypání
Postup:
Drobenku připravíme tak, že promícháme (nebo rukama prohněteme) rozpuštěné máslo, cukr a hrubou mouku. Pak jednoduchým způsobem připravíme i těsto. Hladkou mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva promísíme. Přidáme šlehačku, vejce a vše promícháme. Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme.
Hluboký plech vymažeme tukem a místo moukou ho vysypeme strouhaným kokosem. Na plech nalijeme těsto, na těsto narovnáme půlky meruněk, posypeme drobenkou a nakonec posypeme mandlovými plátky.
Koláč pečeme asi 35 minut v předehřáté troubě.
۞ Tiramisu cake
Nejlepší recept na tirammisu co znám je tady
Našel ho Šlovenský ujo Martin Vojtek a za to budiž blahořečen,
sám ho také dokonale uvádí v život!
Neskutečná dobrota.
Vůbec ty stránky
http://www.annamariavolpi.com/
stojí za prozkomání!!!
۞ Cheesecake
Rozpis pro malou dortovou formu 24cm (pro větší formu je potřeba přidat minimálně polovinu množství):
200 g sušenek (Bebe dobré ráno klasik nebo čokoládové, čokoládové věnečky, čokoládové Marylandské sušenky, celozrnné sušenky, atd. Já mám osvědčenou kombinaci 150g kakaových věnečků + 50g čokoládových bebe dobré ráno)
100 g másla
400 g lučiny nebo Philadelphie (Philadelphie je nejlepší)
60 g mletého cukru
2 vejce, 1 žloutek
120 g zakysané smetany
80g kondenzovaného slazeného mléka (může být i neslazené)
vanilková esence
Postup:
Příprava podkladu a formy:
Sušenky nasypeme do mikrotenového sáčku a důkladně rozdrtíme válečkem na těsto. V míse je smícháme s rozpuštěným máslem, až vznikne lepivá hrudkovitá směs. Dortovou formu vymažeme máslem a obalíme alobalem, aby do ní zespoda při pečení nenatekla voda (peče se ve vodní lázni). Utrhneme si dva kusy alobalu cca 40 cm, přeložíme je do tvaru kříže, doprostřed postavíme formu a důkladně ji obalíme. Sušenkovou hmotu přesypeme do formy a pečlivě ji upěchujeme na dno i po stranách skleničkou s rovným dnem. Tento podklad necháme zatuhnout v lednici po dobu zbývajících příprav.
Příprava krému:
Ingredience na krém by měly mít pokojovou teplotu. Aby cheesecake v troubě nevyběhl, musí se krém připravovat hodně opatrně. Nejprve rozetřeme smetanový sýr. Nejlépe to jde v robotu s dvojitým ostřím, musíme ale používat co nejnižší otáčky. Při mixování několikrát gumovou stěrkou setřeme nerozetřený sýr ze stěn, aby se rozetřelo opravdu všechno. Když je sýr hladký, přidáme cukr a opět chvíli mixujeme. Potom přidáme všechny zbylé ingredience kromě vajíček. Opět musíme mixováním získat hladký krém. Na konec přidáme jedno po druhém vajíčka a mixujeme hodně opatrně, aby krém moc nežbluňkal. Získaný krém vlijeme do formy na sušenkový podklad a necháme ho 5 min. odstát. Před pečením ještě pomůžeme dostat ven vzduch z krému tím, že několikrát zanoříme do krému špičku nože a vepíšeme od kraje ke kraji široké písmeno S. Kdyby se stalo, že se sýr nerozmixuje úplně do hladka a při přelévání krému objevíme kousky, nic se neděje, pečením se rozpustí a dortu to neuškodí.
Pečení:
Troubu předehřejeme na 160 °C. Nepoužíváme horkovzduch! Do poloviny trouby nebo i níž vložíme pekáček nebo hlubší plech, do kterého dáme formu. Pekáček zalijeme horkou vodou zhruba do poloviny výšky formy. Pečeme 30 min. Troubu při pečení neotevíráme, aby se dort nepropadl! Po 30 min. troubu otevřeme a lžící z boku poklepeme na formu. Dort by se měl třást jako rosol nebo želé. Cheesecake necháme vychladnout ve vypnuté a pootevřené troubě nebo přikrytý obrácenou velkou mísou, kterou na dvou místech podložíme stočenými utěrkami. Nedáváme na studený vzduch nebo do průvanu! Dort necháme vychladnout na pokojovou teplotu a poté ho dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Nejlepší je dokonce až třetí den.
۞ Kynuté buchty
…recept je od Míši Vamberové, osobně jsem kontroloval kvalitu.
Hodnocení: ňam ňam ňam…
500 g hladké mouky
2,5 dl vlažného mléka
90 g rozpuštěného tuku ( Hera )
80 g pískového cukru
2 žloutky
30 g droždí
citronová kůra z půlky citronu
půl lžičky soli
hladká mouka na vál
Postup : kvásek –droždí + cukr moučka ( asi 2 lžíce ) + trošku vlažného mléka + 2 lžíce mouky = nechat vzejít na teplém místě
Mouku, sůl, cukr a kůru z citronu promícháme do směsi do které přidáme kvásek a postupně přiléváme zbytek mléka s rozmíchaným tukem a žloutky. ( Nakonec můžeme přilít trošku oleje . ) Musí vzniknout hladké a lesklé těsto, které se nelepí na stěny mísy.
Těsto poprášíme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 1,5 hod. Poté rukama vytvarujeme placky, poklademe náplní – povidla, tvaroh … a zabalíme opatrně do kuliček. Klademe vedle sebe a ze stran každou potřeme tukem nebo olejem. A pak konečně dáme péct. UF to byla dřina…
۞ Babiččin perník
2 půllitry polohrubé mouky
1 půllitr cukru
4 lžíce kakaa
2 dcl oleje
2 vejce
kokosová moučka
rozinky
rum
prdopeč (tj. prášek do pečiva)
prdopern (tj. prášek do perníku)
zadělat mlékem
pekáč vymazat máslem
vysypat hrubou moukou
upéct
۞ Kostičky – vánoční cukroví
…v naší rodině velmi oblíbené!!!
Sepsala a každý rok mistovsky realizuje má drahá neteř Jana Kopřivová.
Těsto:
50 dkg hl.mouky
30 dkg cukru
15 dkg tuku
1 prášek do pečiva
2 hořké mandle (nastrouhat) nebo kokos
3 žloutky
3 bílky-sníh
1/4 l mléka
Vše smíchat, nakonec sníh, těsto vlít na plech a upéct jako buchtu. Ještě teplé nakrájet na kostičky a každou zvlášt namočit v polevě a čepičku do kokosu.
Poleva:
24 dkg moučkovýho cukru
24 dkg másla
3 lžíce kakaa
3 lžíce mléka
3 lžíce škrobové moučky
۞ Jahody na pepři
7.2.2011 …tak tehhle recept teda fakt v létě vyzkouším
12.12.2012 …tak letos jsem o5 nevyzkoušel…
17.3.2013 …tak že by letos ?!?!?!?!?!?
Snadný dezert, který u většiny lidí vyvolá zvědavý údiv. Je to takový vhodný recept, chce-li člověk zamachrovat a ukázat jaký je gurmán, takže ho možná bude brzo dělat nějaký frajer v Prostřeno.
Kombinace pepře a jahod zní divně, ale princip je jasný a funguje to skvěle, stejně jako třeba čokoláda a sůl nebo čokoláda a chilli. Jde prostě o to vzít něco chuťově výrazného a ještě to na jazyky vykopnout o něco výš pomocí zvýrazňovače chuti, což v tomto receptu není jen pepř, ale taky med a skořice rozehřátá na másle. Je to tedy teplý dezert, takže se hned logicky nabízí další tuning pomocí něčeho studeného a aby to v té puse už byl kompletní zážitek, tak se ještě přidají nasekané pistácie, ať to má i zajímavou strukturu.
Ingredience jsou tedy jasné:
- jahody, pokrájené na čtvrtiny
- lžíce medu
- pepř, čtyřbarevný nebo černý – pochopitelně v mlýnku
- máslo
- mletá skořice
- nasekané, nesolené, nepražené pistácie
- vanilková zmrzlina nebo třeba vychlazený žloutkový krém
Samotná příprava je záležitost na dvě minuty. Na pánvi (lepší je nějaká lehká, ať se pak jahody mimo oheň zbytečně dál nedělají) se rozpustí máslo a krátce se na něm opečou nasekané pistácie. Pak se to zapráší mletou skořicí, která se nechá rozvonět, přidá se velká lžíce medu a jakmile se med rozehřeje (bacha na následné ochutnávání, je to hodně horké), tak se nasypou pokrájené jahody, lehce se promíchají s omáčkou a přichází čas na pepř!
S tím pepřem je potřeba se nebát a pořádně tomu naložit Jestli při běžném dochucování jen tak nad hrncem třikrát otočíte mlýnkem, tady dejte minimálně deset a klidně i víc rotací. Je potřeba dělat rychle ať z jahod není marmeláda. Lehce promíchat, opatrně ochutnat, případně ještě dodat pepř, který se projeví až v dochuti, a pryč s pánví z ohně a okamžitě servírovat.
Každému už musí být jasné, že kombinace se zmrzlinou je dokonalá, ale zkusili jsme i žloutkový krém co nám zbyl z dělání větrníků a bylo to taky super.
převzato ze stránky http://sanger.foodblogs.cz/category/recepty/