4 porce
asi 900 g lilků
1/3 šálku strouhanky, mírně opražené
3 lžíce velmi jemně nasekané petrželky
2 stroužky česneku, oloupané a velmi jemně nasekané
1 vejce
3 lžíce čerstvě nastrouhaného sýru parmigiano-reggiano
sůl
čerstvě mletý černý pepř
rostlinný olej
mouka
máslo
mozzarella di bufala
- Předehřejeme troubu na 220 °C.
- Jakmile je trouba horká, omyjeme lilky, aniž bychom je nějak upravovali. Vložíme je
do horní části trouby a na nejnižší přihrádku postavíme pekáč, do kterého se zachytí tekutina, kterou lilky pustí. - Lilky opečeme doměka, což zjistíme, když je párátkem bez odporu propíchneme. Mělo by to trval asi 40 minut.
- Vyjmeme lilky z trouby, a jakmile dostatečně vychladnou, oloupeme je a pokrájíme na několik větších kusů. Vložíme je do cedníku na těstoviny postaveného nad talířem. Z lilků by měla vytéci většina tekutiny; tento proces trvá asi 15 minut.
- Lilky velmi jemně nasekáme a smícháme v míse se strouhankou, petrželkou, česnekem, vajíčkem, nastrouhaným parmezánem, solí a pepřem. Důkladně vše promícháme, aby se jednotlivé ingredience stejnoměrně spojily. Směs ochutnáme a v případě potřeby dosolíme a dopepříme. Ze směsi rukou tvoříme placičky o průměru asi 5 cm a tloušťce asi 1,2 cm a pokládáme je na pracovní pult nebo mísu.
- Do pánve na smažení nalijeme 1,2 cm vysokou vrstvu rostlinného oleje a postavíme ji
na prudký plamen. Když je olej rozpálený, obalíme placičky po obou stranách v mouce a vhodíme je do pánve. Jakmile se po jedné straně utvoří pěkná tmavá kůrka, otočíme je a osmažíme i z druhé strany. Pak placičky přemístíme děrovanou lžící na drátěný stojánek nebo talíř vyložený papírovými ubrousky. - Opět předehřejeme troubu na 220 °C.
- Vezmeme zapékací mísu, do které se vejdou všechny placičky, aniž by se překrývaly, vymažeme ji máslem a rozložíme v ní placičky. Na každou placičku položíme plátek mozzarelly.
- Vložíme zapékací nádobu do horní části předehřáté trouby. Jakmile se mozzarella rozpustí, vyjmeme zapékací nádobu z trouby a ihned podáváme.