۞ Maďarská rybí polévka halászlé
Poměrně rozsáhlý článek
najdete zde
a taky tady
Nejlíp ho ale stejně dělá Slávek Čmolík!
Tad je jeho recept:
HALÁSZLÉ maďarská rybí polévka pro Honzu
Ingredience (základní recept):
-kapr cca 3 kg
-páteře a zbytky jiných sladkovodních ryb (není nutné, ale polévka má lepší chuť) –
pro neortodoxní kuchaře někdy improvizuji se skelety lososa
-1 velká cibule
-pepř celý, bobkový list, nové koření, paprika sladká, paprika pálivá, sůl
-rajčatové pyré nebo zralé rajče
-olej nebo sádlo
-zelená paprika
Nejdříve naporcuji rybu na řízky nebo na podkovy (cca polovinu z nich použiji na vývar), naporcované řízky osolím a nechám odležet.
Připravím si zbývající část ryby na vývar (zadní ploutev a kapří hlavu, u které odstraním žábry a oči).
V hrnci rozehřeji olej nebo sádlo, na takto rozpáleném tuku zesklovatím jednu velkou cibuli, poté vložím černý pepř, nové koření (3-4 kuličky), bobkový list a snížím teplotu hořáku. Pak přidám dvě vrchovaté polévkové lžíce sladké MAĎARSKÉ papriky a nechám spojit s tukem.
Do hrnce přidám cca 1 litr vody (dle velikosti hrnce), rozkrájené zralé rajče nebo rajčatové pyré a osolím. Vložím zbývající část ryby na vývar (tj. zadní ploutev a hlavu) a polovinu připravených řízků. Vývar vařím na mírném plameni cca 1 hod (průběžně dolévám vodu).
Z hotového vývaru vyjmu řízky a hlavu. Vývar scedím přes jemné síto a propasíruji zbytky kapra a cibule. Řízky po vychladnutí oberu od kostí a přidám do vývaru. Vývar přivedu do varu a uvařím v něm připravené a osolené syrové kapří řízky cca 20 min. (dle jejich velikosti).
Před servírováním dosypu do polévky špetku pálivé papriky. Na talíř (Maďaři do kotlíku) přidám zelenou papriku nakrájenou na kolečka.
Toto je základní recept.
HALÁSZLÉ se může připravit variantně :
se smetanou (malým množstvím) a citronem
s kysanou smetanou
s nudlemi, atd.
Přeji při vaření trpělivost a dobrou chuť!
Slávek